duminică, 14 iunie 2020

Dependența






  Oamenii au găsit modalități de a fii dependenți care sunt mult mai acceptate de societate.
  Că să înțelegem ce este dependență, trebuie explicat întâi ce este trauma. Originea cuvântului trauma vine din limba greacă și înseamnă rănit. Trauma poate fii de două feluri fizică și psihică. Trauma psihologică este un tip de deteriorare a psihicului care se produce că urmare a producerii unui atac din punct de vedere psihologic. Ea cauzează un dezechilibru între corp și minte și reduce capacitatea individului de a face față stresului. În cazul abuzului verbal, pentru un copil mai ales, acesta poate avea potențial traumatic deosebit.
   Nu se face o comparație între traume ci după nivelul de absortie a traumei și reinterpretarea ei în mintea noatră, este cel mai periculos lucru. 
  Nu toată lumea care a fost traumatizat devine dependent, dar toată lumea care are o dependență a fost traumatizat.
  Dependență este un mecanism de adaptare (coping mechanism în engleză), dar acel mecanism de adaptare care ne salvează în același timp devine și închisoarea noastră, pentru că este o alinare temporară a durerii.
  Ne folosim dependențele pt a face o ajustare la nivel mental, emoțional sau fizic pt a face față mai bine stresului.
  Dependențele pot fii :
  Dependențe de substanţe și alimentație :
-Zahăr
-Cafea
-Alcool
-Tutun
-Droguri
-Medicamente prescrise
-Halucinogene
  Dependențe de comportament :
-Sex
-Pornografie
-Excitaţie
-Jocuri video
-Tehnologie
-Lucru
-Durere
-Spiritualitate (Meditație)
-Cumpărături
-Alimente
 Tulburări ale controlului impulsurilor:
-Jocuri de noroc
-Tulburarea explozivă intermitentă (acte agresive și compulsive sau asaltat)
-Cleptomanie (furtul compulsiv)
-Piromanie (setarea compulsivă de incendii)
   Dependența – este o componentă psihologică/ fizică în care persoană este în imposibilitatea de a controla aspectele dependenței fără ajutor din cauza condițiilor mentale sau fizice implicate.
  Obiceiul – se face prin alegere. Persoană are puterea să aleagă când să se oprească și se va opri.
  Persoana care este implicată în vreo dependență, crede că nu are posibilitatea și puterea de a se vindecă de răni și de aceea se simte singur/a în durerea lui/ei. Dependența exprimă o formă de eliberare, de avea sentimentul că eșți "normal". 
   Pentru că nu am dezvoltat empatia că emoție, nu putem înțelege dependență  și o vedem că fiind rea și dăunătoare persoanei care o practică,  care este defapt salvarea lor. Acest lucru pune oamenii într-o lume paralelă hrănind și mai mult singurătatea. 
  Dacă rana, nu a fost vindecată ci doar dependența, atunci ea se va schimbă în altă. De aceea majoritatea centrelor de reabilitare eșuează și extrag banii oamenilor. Problema este rezolvată în cursul procesului de reabilitare, dar în momentul în care ajung înapoi în sfera socială unde durerea a început, dependențele vor reapărea. 
   Vindecarea trebuie să includă membrii ale familiei. Vindecați-va rănile. Scăpa-ți de motivul care va împinge la astfel de comportamente. Oprește-te și lasă durerea să urle că să o poți detecta mai ușor, apoi alerga spre ea. Dependența începe în durere și tot în durere se termină.
   Dacă crezi că nu eșți îndeajuns de bun atunci vei cauta validare din partea lumii, care să îți confirme că eșți.
  " Cea mai mare realizare a omenirii nu este prin intermediul artelor, științei sau a tehnologiei, ci prin recunoașterea disfuncționalității." Eckhart Tolle
   După părerea mea cea mai periculoasă dependență este cea a copiilor dependenți de rețelele de socializare. Acest lucru dezvoltă o conectiune falsă. Copii au nevoie de o conexiune cu părinții și cu cei din jurul lor. Pentru că ecranele afectează functile creierului, și consumă receptorii de dopamină, afectează motivația interioară, ceea ce duce la o generație stagnantă, leneșă și lipsită de dorințe puternice. Mintea copilului este în dezvoltare în acest proces și nu mi se pare corect să îl distrugem în așa fel. Dar să nu uităm, copii nu ascultă de sfaturi ci copiază comportamentul celor din jur. (În principiu cel al părinților)
 Dependența este un răspuns a suferinței oamenilor, dar vindecarea ne face întregi. Deci fără să ne mai constrangem dorințele, haide-ți să le facem auzite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu